Cum combatem pofta de dulce?

Există o vorbă înțeleaptă: „dacă nu o poți învinge, alătură-te ei!”

Aceasta se aplică și în acest caz – pofta de dulce nu se combate, ci se preîntâmpină!

Așa cum am vorbit, corpul nostru are nevoie de zahăr (bun) pentru energie și va apela la orice mijloace subtile pentru a-și satisface nevoile. Iar creierul funcționează optim doar cu dulce. De aceea, nu lasa nicio zi să treacă fără să-ți oferi acest necesar. Ca să nu fii apoi victima naturii 😊

Există o mulțime de rețete pe internet pentru tot feluri de gustări dulci fără zahăr (1), fără făină albă (2) și fără multe grăsimi (3) – acestea sunt principalele criterii de alegere a unei gustări dulci care să satisfacă și nevoia creierului de gust, și nevoia corpului de energie, dar și nevoia noastră conștientă de sănătate și formă armonioasă a corpului.

E destul de evident că ce pregătești tu acasă este cel mai sigur pentru corpul tău. Dar la fel de bine poți începe să înveți să citești corect etichetele produselor alimentare și să alegi gustări potrivite nevoilor tale.

Cum studiul etichetelor este un întreg curs de nutriție, hai să vedem cum putem simplifica la noi în bucătărie toată treaba, ca să ne facem și corpul, și mintea, și sufletul fericite.

Iată 4 pași simpli pentru a face o prăjitură sănătoasă și delicioasă:

  1. Alege pentru bază o sursă bogată în fibre (ex: fulgi de ovăz, făină de ovăz, făină de cocos, făină integrală de grâu, secară etc)
  2. Adaugă o sursă de proteine pentru echilibrare – lapte și/sau ouă și/sau albuș de ou pasteurizat (gata disponibil la rafturi în magazine) și/sau pudră proteică aromată (din plafare sau magazine de profil) și/sau puține nuci/semințe (acestea din urmă se consumă în cantități moderate)
  3. Completează cu o sursă de dulce: fructe proaspete (piure de banana, mere, pere, prune, caise, piersici, zmeură, mure, afine etc) sau fructe uscate (stafide, merișoare, goji, curmale etc) sau îndulcitori naturali (green sugar, mai rar miere).
  4. Se amestecă toate ingredientele și se introduce compoziția la o temperature medie în cuptor până ajunge la o consistență dorită.

Opțional se poate completa și cu alte ingrediente aromatice – ex. cacao, pudră de roșcove, ghimbir, scorțisoară, esențe aromatice, extracte și coji de fructe aromate (exemplu coajă de portocală) și multe altele, care respectă criteriile noastre de sănătate.

 

Ingredientul secret e joaca. Joacă-te și explorează cu combinații simple, apoi din ce în ce mai complexe. Nu ai cum să dai greș. Vei fi încântat de fiecare rezultat în parte, iar cei din jur – impesionați de talentul tău în bucătărie 😊

Iată și un exemplu:

Prăjitură din fulgi de ovăz cu pere

  1. Am pus ca bază un pachet de fulgi simpli de ovăz;
  2. Am adăugat ca sursă de proteine câteva ouă și lapte;
  3. Am îndulcit cu pere date prin răzătoare, la care am adăugat puțin green sugar, stafide și scorțișoară;
  4. Am amestecat toate ingredientele și am pus pentru 30-45 min la cuptor până s-a rumenit frumos partea superioară.

 

La final am feliat “plăcinta” și am presărat puțin green sugar pudră. Un deliciu!

Share on email
Email
Share on print
Print

Distribuie:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Comentarii