Care e faza cu zahărul?

Zahărul este de neînlocuit ca sursă de energie pentru corpul nostru și, de asemenea, delicios. Cu toate astea, există 2 categorii de zahăr: zahărul bun – prezent în mod natural în fructe și carbohidrați complecși (cereale integrale, pâine și paste integrale, orez brun, cartofi dulci, leguminoase etc) și zahărul rău – prezent în alimente procesate (sucuri, prăjituri și alte dulciuri rafinate, pâine albă, paste, orez alb etc).

Pe lângă bolile dobândite în timp (încet și sigur), ca urmare a consumului frecvent de zahăr rău, cel mai vizibil impact este cel asupra formei corpului. Atenție! Nu e vorba doar de obezitate, care crește alarmant în ultimii ani, ci inclusiv la polul opus îi afectează și pe cei care nu reușesc să ia în greutate – adică să pună masa musculară pe ei. Explicația este simplă: zahărul procesat acționează ca un element toxic și împiedică procesele naturale și deja deficitare ale corpului. În cazul celor cu înclinație spre îngrășat, zahărul blochează procesul de detoxifiere a corpului, în timp ce în al doilea caz, pentru persoanele care nu reușesc să ia în greutate, pe lângă detoxifiere, blochează și procesul de reconstrucție musculară.

Cea mai frecventă și gravă greșeală a tuturor atunci când decid să își îmbunătățească stilul de viață (fie că vor să slăbească, fie că vor să mănânce mai sănătos) este să elimine de tot zahărul, indiferent că face parte din categoria de zahăr bun sau zahăr rau. Efectul relativ imediat este frustarea, lipsa de energie și scăderea motivației generale. Iar rezultatul este contrar așteptărilor: poate slăbim pe moment puțin, dar apoi ajungem să mâncăm chiar mai mult și să ne îngrășăm mai tare sau să ne punem sănătatea în pericol. Și aici explicația este simplă: zahărul este o sursă de energie care nu poate fi înlocuită, iar creierul este principalul organ afectat când renunțăm de tot la zahăr – el se hrănește doar cu zahăr. Corpul de asemenea suferă ca urmare a scăderii energiei generale și se stârnește o adevărată luptă între noi și corpul nostru, în care nu avem șanse de izbândă. Corpul va apela la strategii de depozitare (colăcei din ce în ce mai mari pe abdomen) sau la încetinirea metabolismului (renunță la procese importante în creșterea musculară și sănătate) pentru a se proteja de rămânerea fără energie.

Soluția este să ne împrietenim cu corpul nostru și nevoile sale. Iar una dintre aceste nevoi este o nutriție echilibrată, din care alimentele pe bază de zahăr bun ocupă aproape jumătate din necesar. Pentru cei care s-au luptat cu dietele, pare un lucru de nedescris. Dar cei care au experimentat ulterior echilibrul și și-au recâștigat în timp forma corpului și sănătatea în această manieră, nu există dubii: zahărul și carbohidrații buni sunt principalul aliat pentru un corp frumos și sănătos, pentru energie și pentru o stare bună de spirit. Consumul de alimente cu conținut de zahăr bun scade pofta de dulce, echilibrează pofta de mâncare și crește energia.

Dacă și tu vrei să-ți echilibrezi stilul de viață și forma corpului, reține că singura cale cu rezultate durabile este să prioritizezi în alimentația ta fructele și legumele (deci cât mai multe salate lângă mâncarea ta de bază), cerealele integrale, precum și alte produse bogate în fibre (pâine integrală, paste integrale, orez brun, cartofi dulci, linte, fasole, naut, mazăre, mei, hrișcă, quinoa etc) cu mențiunea că nu e nevoie să încerci ce nu-ți place sau nu simți că-ți face bine. Alege doar ce îți aduce bucurie. Nu o să neglijăm nici impactul benefic al cărnii, peștelui, lactatelor, ouălelor, nucilor și semințelor, care completează tabloul echilibrat a unei nutriții benefice, ajutând la reconstrucție musculară și echilibrare hormonală.

Dacă cel puțin 80% din timp vei ține cont de aceste priorități, dulcele mai puțin sănătos, cel din zahărul rău, nu va mai avea aceleași efecte nocive și nu vei mai simți să-l consumi în cantități mari, iar tu te vei bucura de un corp zvelt, energic, de o minte mai clară și de o stare de spirit mult îmbunătățită. Încearcă și vei vedea!

Share on email
Email
Share on print
Print

Distribuie:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Comentarii