“Aș mai mânca ceva, dar nu știu ce” sau…
“Mă simt atât de plin și abia de m-am atins de mâncare, nu pot să mănânc” sau…
“Am o poftă continuă de dulce” sau…
“Mi-e poftă de fast food” sau…
“Am tot corpul umflat (retenție de apă)”
…
Te-ai întâlnit vreodată cu aceste replici?
Una dintre cauzele care contribuie la aceste situații este lipsa apei și a fibrelor din alimentație. Alimentele bogate deopotrivă în apă și fibre sunt o adevărată minune pentru corp că răspund 2în1 la niște nevoi de bază. De aceea, cel puțin o salată pe zi poate fi soluția ta la aceste probleme.
Nu e nevoie să renunți neaparat la anumite feluri de mâncare și să le înlocuiești cu salată, ci mai degrabă să adaugi și această porție de salată ca o extra garnitură, pe care o poti vedea ca un supliment alimentar de îmbunătățire a digestiei, de combatere a depunerilor de grăsime și de control asupra poftei de mâncare, de dulce sau de sărat.
Ți-e poftă de pizza? Ia și o salată lângă.
Vrei o porție de paste? Completează-le și cu ceva fresh.
Carne cu cartofi? E ok, doar adaugă și o salată.
Vrei neapărat prăjitura aia? În regulă, dar nu uita să-ți iei și porția de salată care să aibă grijă de corpul tău la procesarea zahărului mai puțin bun din prăjitură.
Ce legume putem pune în salată? The sky is the limit! Dar un loc de top ocupă frunzele verzi (salată, baby spanac, valeriană, rucola, alte mixuri gata disponibile pe rafturile magazinelor etc), castraveții, roșiile, ardeiul gras, varza, morcovul, sfecla roșie, ridichiile, dovlecelul (de încercat și crud într-o salată cu brânză 😉) mărarul, pătrunjelul, ceapa verde etc.
Nu te îngrijora dacă nu-ți va plăcea de la început să mănânci și salată la masă. E firesc procesul de adaptare la nou. Continuă să cauți combinațiile de legume pentru salatele tale ideale, iar gustul se va adapta și el treptat. La fel și porția. Nu există limită la salată, vom mânca mereu pe săturate. Nu există “prea mult”, ci “cu cât mai mult, cu atât mai bine”.
O salată pe zi te ajută să reduci treptat din depozitele de grăsime, să-ți îmbunătățești digestia și sănătatea, să-ți recapeți controlul în poftele alimentare, dar și să fii mai încrezător în puterea ta de control în general și mai motivat în tot ce faci. Și gândește-te în schimb ce poate face o salată la fiecare masă 🙂